Değerli Okurlarımız; göz sağlığının önemini az çok hepmiz biliriz. Çünkü bir dakika dahi gözümüz kapalı yaşamak zor gelir.
Göz Muayenesi
Özellikle ilim erbabının en çok dikkat etmesi gereken konudur. Ancak bazen önemini anladığımızda iş işten çoktan geçmiş olur. Bu yüzden gözlerimize eskilerin tabiriyle gözümüz gibi bakmalı ve düzenli olarak muayene yaptırmalıyız. Muayene esnasında anlaşılan Katarakt, Glokom gibi pek çok göz hastalığı vardır. Bu gibi göz hastalıklarda genetik yapıya bağlılık olmakla beraber çevresel faktörlerin de etkisi muhakkak vardır. Örneğin uzun süre mavi ekrana bakmak, kötü havanın olduğu yerlerde bulunmak, UV gibi zararlı ışıklara maruz kalmak, uykusuz kalmak… Aslında gen yapısı her ne kadar etkili olsa da çevresel faktörler, tetikleyici olmaları hasebiyle daha dikkat edilmesi gereken hususlardır. Ancak bu yazımızda hastalıklara ve sebeplerine değinmeyeceğiz. Anlatmak istediğimiz konu başka… Sınıfta öğrencilere gözlerden bahsederken tatlı mı tatlı bir öğrencim derse katkıda bulunmak için “öğretmenim bende de göz tembelliği varmış” dedi. Yazımızı ele almamızın sebebi budur.
Değerli Okurlar hem beden hem ruh sağlığında egzersizin önemini çoğumuz bilir ve buna göre de spor yapar, zinde kalır ve fit hale geliriz.
Sportif Bir Beden
Sportif bir beden hem bağışıklık yönünden mikroplara enfeksiyona karşı güçlü olur hem de çeşitli yaralanmalar durumunda daha hızlı iyileşir. İşte nasıl ki sporun bedenin genelinde etkisi olumlu yönde yüksekse gözde de yüksektir. Ancak kastettiğimiz göz sporudur. Öyle bir şey mi var? Dediğinizi duyar gibiyim. Açıkçası herhangi bir makalede veya kitapta karşılaşmış değilim. Naçizane kendim keşfettim. Küçüklüğümden beri perspektife ve gözlerin çalışma prensibine ilgi duyuyordum ve bu konuda epey pratik yaptım.
Yakında olan şeyler küçük bile olsa uzaktakilere göre daha büyük görünür uzaktakiler ise daha küçük görünür. Bu perspektif ile alakalıdır. Bakış hizasına göre aynı düzlemde olan iki şeyden yakın olanına odaklanıldığında uzaktaki şey flu halde görünür. Uzaktaki şeye odaklanıldığında ise yakındaki şey flulaşır. Bu da gözün odaklanma ve derinliği algılama prensibi ile alakalıdır. Bu gibi şeylerle uğraşırken bir de farkına varmadan hayatım boyunca gözümü çalıştıran silier kaslar ve diğer kaslara hep spor yaptırarak sağlıklı kalmalarını sağlamışım. Bunu bir göz muayenesi sırasında doktorum “senin gözlerin gördüğüm en sağlam gözler” dediğinde farkettim. Bu sırrımı sizinle de paylaşmak istedim. Evet göz sporu yapma yöntemim şu şekildedir: baş parmağımızı gözümüzden 20 santim uzaklığa getiriyoruz. 5 metre uzaklıktaki bir eşya ile aynı bakış hizasına getiriyoruz. Bir parmağımıza odaklanıyoruz bir de o eşyaya odaklanıyoruz.
Bu şekilde pupiler refleksi çalıştıran kaslarımıza ve göz merceğini çalıştıran silier kaslara spor yaptırıyoruz.
Aslında bu göz sporu dediğimiz egzersizin en eğlenceli hali stereogram denilen görüntülerdeki saklanan şeyi bulmaya çalışmaktır.
Stereogram Görüntüleri
Bu sporu hayatımıza entegre ederek alışkanlık haline getirdiğimizde görme duyumuzu süper güçlü hale getirmiş olacağız. Bunu öğrencilerimize ve evlatlarımıza da öğrettiğimizde onları da en az bir göz sorunundan (göz tembelliğinden) kurtarmış ve daha bilinçli hale getirmiş olacağız. Onların uzun sürecek ilim-bilim yolculuklarında yanlarında azık mahiyetinde güzel bir iz bırakmış olacağız.
Stereogram görüntüleri görmek için;
1.Görüntüyü yüzünüze yaklaştırıp resimde hiç görüntü yokmuş gibi bakmaya çalışın. Henüz bir şey göremezsiniz çünkü görüntü size çok yakın.
2. Görüntüyü daima yatay tutun ve dimdik görüntüye bakın.
3. Şimdi yavaşça görüntüden uzaklaşın. Gözleriniz doğal olarak stereogram görüntüsüne yeniden odaklanmaya çalışacak, ancak gözlerinizi odaklanmamaya zorlamalısınız odaklanırsa yeniden 1. Adımdan başlayın.
4. Stereograma bakmaya devam ederken, başınızı çok yavaş geriye doğru hareket ettirin. Bir mesafeye gelindiğinde desenler birbiriyle çakıştığında, görüntüye garip bir şey olduğunu fark edeceksiniz. Bu çok iyi bir işaret çünkü bir süre sonra 3D görüntüler göreceksiniz.
Bu stereogram size hediyem olsun. İlk gördüğünüz stereogramınız bu sevimli canlı olsun.
Evet değerli okurlarımız bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Özetlemek gerekirse gözlerimizi de kaslar çalıştırıyor. Bu kaslara spor yaptırarak göz sağlığımızı korumuş olacağız. Gözlere spor yaptırmak yazıda uzun uzun tarif edildi. Ayrıca stereogram denen görüntülerdeki gizli şeyleri görmeye çalışmak bir tür spor olacağı için gözünüzün sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Stereogram görüntülülerinin nasıl görüleceği de açıklandı. Ve belki de ilk göreceğiniz stereogram sizinle paylaşıldı.
Hoş kalın hoşça kalın…